Yogacentrum La Borde Blanque

Vervulling van een Visie

La Borde Blanque

La Borde Blanque

Vijf en half jaar geleden verhuisden wij met onze jongste dochter van toen 9 jaar, onze twee IJslandse paarden en een hamster naar La Borde Blanque om aan een levenslange visie gestalte te geven: het creëren van een plek voor mensen om te Zijn. Een plek waar mensen thuis kunnen komen bij zichzelf, bij hun eigen bron om zich van hier uit te kunnen verbinden met de natuur, met anderen. Dit brengen wij in de vorm van Yoga en Meditatie Retraites en Opleidingen.

La Borde Blanque is een vrij gelegen authentiek Frans Manoir. Het is gelegen op een heuvel aan het schitterende meer Lac de Montbel en beschikt over een privé strand aan een stille baai, waar het 's zomers heerlijk zwemmen is. Het 5 ha. grote landgoed aan de voet van de Pyreneën wordt aan een zijde begrensd door de rivier l'Hers. Op het terrein bevindt zich een natuurlijke bron en het land is omgeven door rust en sereniteit van het Franse platte land. Het prachtige, gevarieerde landschap biedt uitgebreide wandelmogelijkheden langs oude pelgrimsroutes.

omgeving Lac de Montbel

Mensen wijzen ons wel eens op het programma ; “Ik Vertrek.” Dat hebben we zelf nooit gezien, maar uitgaande van wat we over dit porgramma hebben gehoord, hadden wij over onze ervaringen hier wel een hele serie afleveringen van kunnen maken. Een project als het onze komt nu eenmaal niet zonder slag of stoot in wording. En we hebben de nodige hindernissen moeten overwinnen. Om maar een greep uit de doos te doen:

Toen wij met kind en beestenboel na een hele nacht gereden te hebben s’ochtends op onze nieuwe bestemming arriveerden om het definitieve koopcontract te ondertekenen, bleek de eigenaresse onze afspraak bij de notaris een half jaar uitgesteld te hebben.

Dit bleek het eerste obstakel op een hobbelige weg naar de uiteindelijke staat van ‘propriétaire’.

 

De plek

Het is onze overtuiging dat je niet rijk hoeft te zijn om je dromen te realiseren. Onze droom, of liever spreek ik van ‘visie’, is tot stand gekomen met hulp van vele mensen die geloofden in ons project. Tegenwoordig spreekt men van ‘crowd funding’. Dat zo’n mogelijkheid bestaat, is op zich al een reden tot dankbaarheid en tevens schept het een enorme verantwoordelijkheid en een kwetsbaarheid, omdat je niet onafhankelijk bent.

Dat vraagt om het vinden van een innerlijke en uiterlijke balans tussen denken in overvloed en oneindig veel oplossingen en tegelijkertijd tevredenheid met het kleine en praktisch en economisch omgaan met de middelen die er zijn. Van alle mooie ideeën die we hebben om van deze plek een ecologische verantwoorde droomplek te maken, gaan die weing geld kosten en veel handenarbeid vragen voor alle andere investeringen. In 5 jaar zijn er 20 paardentrailers boordevol afval van het terrein afgevoerd en zijn er veel vierkante meters vloer en muur door Pieters handen gegaan.

Ons water komt uit eigen bron en is hoogwaardig levengevend mineraalwater, de zonnepanelen staan nog niet, maar staan hoog op de prioriteiten lijst, de moestuin is er nog steeds niet, maar wel hebben we fruitbomen, notenbomen en kruiden. Alles is in wording en tegelijkertijd is het al prachtig.

Wij zijn geheel op onze bestemming en wonen en werken hier met liefde, plezier en vervulling.

Een groter wordende kring van gasten komt regelmatig terug voor vervolg retraites. Zodoende begint steeds meer een Borde Blanque community te ontstaan. Dit brengt een groeiend gevoel van saamhorigheid en harmonie.

 

aan tafel Borde Blanque

Yoga

Het woord ‘Yoga’ betekent ‘verbinding’ , ‘in verbinding zijn’. Dit betreft meerdere dimensies: in verbinding zijn met jezelf, met anderen, met de wereld om je heen, met dieren, met de natuur…

Vanuit dit gedachtengoed leven en werken wij en bieden wij een breed scala van retraites en yoga en meditatie opleidingen aan. Wij zijn een Raja Yoga school. Raja Yoga is een van de oudste en meest complete vormen van yoga, waarbij de asana's (fysieke beoefening) een voorbereiding vormen voor meditatie. Raja Yoga omvat hiermee dus Hatha Yoga en alle moderne stijlen, die de fysieke oefeningen centraal hebben staan. Hoewel wij verschillende van deze moderne stijlen aanbieden ter kenismaking, is onze benadering -wat men zou kunnen noemen- 'mindful-yoga'. Centraal in Raja Yoga staat de meditatie training, wat een training van de mind is, die men tegenwoordig 'mindfulness' noemt. Klassieke meditatie training kan echter verder gaan en leiden tot hogere stadia van bewustzijn. De filosofie die we behandelen is hieraan ondersteunend. 

yoga

Retraites en Opleidingen

Al onze retraites en opleidingen het ritme van s'ochtends een langere sessie, alle middagen vrij, en s'avonds een lichtere kortere sessie. Daardoor is er ook ruimte voor rust, ontspanning en genieten van de natuur en de prachtige omgeving van La Borde Blanque. Zo is een opleiding bij ons ook een retraite en is er tijd om te Zijn, om te verwerken, te ontspannen, te wandelen, te zwemmen, of een cultureel uitje te ondernemen. Daardoor is een verblijf hier voor al onze gasten en cursisten ook vakantie.

Onze verschillende 10-daagse Raja Yoga Intensive modules en onze twee Yoga & Meditatie Basis Retraites vormen qua inhoud samen de Internationale Raja Yoga Opleiding. Hier komen ook veel yogadocenten voor hun eigen verdieping. In retraite vorm komt de stof toch heel anders bij je binnen en gaan zowel de asana's als de meditatie veel dieper je systeem in. 

midzomer retraite

De Midzomer Meditatie Retraite en de Nieuw Jaars Meditatie Retraite zijn retraites waarin geen expliciete filosofie wordt behandeld en vaker wordt gemediteerd en er is iets meer vrije tijd dan in de opleidingsmodules: woensdag is een hele vrije dag ipv alleen een vrije avond na de altijd vrije middag.

 

De Yoga, Natuur en Wandelweken zijn (samen met de familieweken) onze "lichtste" en meest in de vakantie-sfeer weken. Hier wordt wel 2 x per dag yoga, minimaal meditatie, geen filosofie en in plaats daarvan begeleide wandelingen aangeboden.

 

Yoga en meditatie in Verbinding met de Natuur

Deze week is bedoeld voor diegenen die van Yoga en de Natuur houden en die graag willen leren verbinden op een dieper niveau met de Natuur: met de Elementen, Planten, Dieren en met de Aarde. In deze retraite willen we verbinding maken en communiceren met de natuur op een subtiel niveau. Onze yoga- en meditatiesessies bewegen zich rond dit thema.

 

Yoga en Natuurbelevingsweken voor Families

In deze week is er dagelijks een yogales zowel voor de (groot-)ouders als voor de kinderen. Daarnaast is er een licht en vrijblijvend programma met diverse activiteiten, zoals begeleide wandelingen in de natuur, oefeningen in en met de natuur, spelen met-, verzorgen en knuffelen van dieren, knutselen, schilderen en boetseren in en met de natuur, op sommige avonden een kampvuur.

U bent van harte welkom op la Borde Blanque om deze ervaring met ons te delen!

Elleke van Kraalingen
Elleke van Kraalingen 

Meer informatie  vindt u op de website http://bordeblanque.com/nl/

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2008 - 2023 Tattwa - Uitgeverij van Bizondere Boeken | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel