‘Meditaties op de Yoga Sutra’s van Patanjali’ - Elleke van Kraalingen

Vorige Artikel 2 van 28 Volgende
€ 34,00 (inclusief btw)

De Yoga Sutra's van Patanjali behoren tot de oudste boeken van wijsheid. Ze wijzen ons de weg naar onze bron, door middel van het ontwikkelen en beheersen van bewustzijn. Tegenwoordig zouden ze heten:`Mind-Training`. Ze leren ons over de oorzaken van lijden en onze bevrijding hiervan. Ze leren ons over de essentie van het bestaan.

Nieuw nu ook in Engelse vertaling

De kennis die in de Sutra`s wordt overgedragen, is universeel en nog altijd actueel. Dit boek is helder en toegankelijk en maakt een vriendelijke verstaalslag naar de dagelijkse realiteit in onze maatschappij. Daarbij bestaat dit boek uit twee delen:

 1. Een vertaling van de Yoga Sutra`s met commentaar en uitleg, reflecties en verwijzingen naar meditaties.
 2. Een compleet oefenprogramma voor meditaties dat de lijn volgt van de acht stappen in yoga, zoals door Patanjali beschreven.

De verschillende meditatie-programma`s worden in een verantwoorde volgorde aangeboden. Bij elke meditatie is een verwijzing opgenomen naar bijpassende sutra`s voor verdere studie. Uiteindelijk gaat het hier niet om feitelijke kennis uit een boek. Het is onze eigen innerlijke ervaring die telt!

Dit boek biedt de lezer een leidraad om zich te trainen in ontspanning, het richten van de aandacht naar binnen, concentratie en meditatie en het ontwikkelen van intuïtie en wijsheid.

‘Meditaties op de Yoga Sutra’s van Patanjali’ - Elleke van Kraalingen
isbn:978 90 76407 432
Prijs € 34,00
218 pagina’s

Een boek over levenskunst!

 

Meditatie, kennis en inzicht

Meditatie ontstond bij de schrijfster Elleke van Kraalingen toen zij een jaar of 14 was. Om beter te kunnen begrijpen wat er gebeurde begon zij te lezen over filosofie, religie en meditatie. Twee jaar later ging ze yogalessen volgen om een basis te ontwikkelen voor haar meditatie.

Patanjali

Om haar verlangen te bevredigen naar kennis en inzicht, droeg haar yogadocent haar op om de Yoga Sutra's van Patanjali te bestuderen. Hoewel ze lang niet alles begreep, voelde deYoga Sutra's als een thuiskomst. Vanaf dat moment, op haar achttiende, liftend door Europa, reisde Patanjali mee in haar rugzak. De Yoga Sutra's van Patanjali vormden voor haar een van de meest essentiële bronboeken. De Sutra's zijn tijdloos en actueel. Ze wijzen ons naar onze bron, door middel van het ontwikkelen en beheersen van ons bewustzijn. Tegenwoordig zouden ze Mind-training heten. Ze leren ons over de essentie van het bestaan. De Sutras leren ons over de oorzaken van lijden en de bevrijding daarvan.
 

Les

Inmiddels geeft Elleke meer dan dertig jaar les uit de Yoga Sutra's van Patanjali. Op de docentenopleiding wordt er twee jaar besteed aan het bestuderen van dit boek. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de versie van Taimni, een van de meest uitgebreide en wetenschappelijke commentaren die er zijn. Met commentaar van A.A. Bailey, B.K.S. Iyengar, J.Dijkstra en Paramahamsa Yogananda als mogelijke verdieping er naast. De studenten vonden het elk jaar weer een moeilijk boek. Keer op keer werd haar gevraagd een eigen commentaar te schrijven. Bij deze dan...
 
Er bestaan al zoveel vertalingen en commentaren, waarom dan nog één?
 

Praktisch

De intentie van Elleke van Kraalingen is om deze prachtige bron voor levenskunst dichter bij de mensen te brengen en praktisch toepasbaar te maken in het dagelijkse leven. Daarom heeft ze bij veel van de Sutra's passende meditaties en oefeningen geschreven. Uiteindelijk gaat het niet om de feitelijke kennis uit een boek, aldus Elleke. Volgens Patanjali is kennis van woorden slechts de laagste vorm van kennis (H1, sutra 42). Het is onze eigen innerlijke ervaring die telt! Elleke hoopt dat een ieder met behulp van dit boek zijn of haar eigen weg zal vinden. Hierbij wenst ze je veel vreugde toe, want yoga is een groot geschenk.
 
Info www.bordeblanque.com  Elleke van Kraalingen en Pieter Hiemstra

Elleke van Kraalingen heeft een yogacentrum  La Borde Blanque in Frankrijk waar cursussen en opleidingen worden gegeven.

Opmerkingen van lezers:

 • "Zeer duidelijk en voor iedereen toegankelijk" - M. Buijs
  Kernachtig, zeer duidelijk en praktisch en daarmee een parel tussen alle versies van de yoga sutras vind ik dit boek van Elleke van Kraalingen. Zij maakt daarmee de redelijk ingewikkelde filosofie van yoga voor iedereen toegankelijk. De lezer zal zich gemakkelijk in de teksten herkennen en er goed werkbare richtlijnen en oefeningen uit kunnen halen voor zijn dagelijks leven. Echt een aanrader voor iedereen die zich wil verdiepen in yoga. Voor mijn eigen yogaleerlingen staat dit boek bovenaan de verplichte literatuurlijst.

 

 

 • "Geweldig boek een aanrader voor tenminste iedere yogi" - Petrajk 
  In dit prachtige boek is de waardevolle kennis van Patanjali op een hele toegankelijke manier herschreven zonder daarmee tekort te doen aan de diepgang van de informatie. Bijzonder is ook de combinatie met het zeer volledige meditatie programma. Een boek dat ik iedere yogi aanraad. En vanwege de toegankelijkheid is het ook aan te raden aan een ieder die zich bewust is van de de kracht van inzicht in de wijze waarop externe impulsen en het denken ons af kunnen houden van waar het werkelijk om gaat.

 

 • "Een inspirerend boek" - Margreet
  Een prachtig boek, waarin heel mooi naar voren komt hoe hedendaags de Yoga Sutra's van Patanjali zijn. Heel toegankelijk, helder en inspirerend geschreven. Erg praktisch is ook het tweede deel van het boek. Hierin zijn meditaties opgenomen, prachtig opgebouwd als oefenprogramma voor de acht stappen van Patanjali. Bij elke meditatie wordt weer verwezen naar sutra's die er mee te maken hebben. Heel fijn om dagelijks te gebruiken. Ik ben heel blij met het boek! Erg de moeite waard.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2008 - 2023 Tattwa - Uitgeverij van Bizondere Boeken | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel